nagy xNem nézek továbbra sem tv-t, de még mindig az X-faktorról írok. A neten utolért a hír, hogy a műsor első adásában ByeAlex megsértődött, botrány volt… és hasonlók. Kíváncsivá tettek (tudom, hogy így működik a reklámgyár, no mindegy). Szóval a neten visszanéztem.

 

Dióhéjban: ByeAlex azon rágott be, hogy jött egy hasonmása a műsorba. Persze csak külsőleg nézett ki úgy mint ő, nem is az ő számával érkezett, hanem saját számot adott elő a srác, valamilyen szerelmeset. A produkció nem nyerte el a mentorok tetszését, leszólták. De lecsaptak a külsőségbeli egyezőségre és elkezdték Alexet szekírozni, hogy mennyire hasonlít a srác zenéje az övére. Ez odáig fajult, hogy Alex annyira megsértődött, hogy ki is ment.

Dalai Láma: a tükör 4 törvénye:

  1. Minden, amit a másikban kritizálok, ami ellen harcolok, az bennem van.
  2. Mindaz, amit a másik személy rajtam kritizál, és azt sértőnek találom, az nincs feldolgozva bennem.
  3. Minden, amit a többiek kritizálnak bennem, harcolnak ellene, meg akarják változtatni, és ha ez engem nem sért, akkor az az ő feldolgozatlan problémájuk, tökéletlenségük, melyet rám vetítenek, mert nem tudnak szembenézni vele önmagukban.
  4. Minden, amit én a másikban szeretek, az bennem is megvan; magamban szeretem, mert felismerem magam a másik személyében, mivel az egylényegűségünk mutatkozik meg.

Itt ebben az esetben a kettes törvényről van szó. Alex megsértődött azon, hogy a szakmai hozzáértését, zenei munkásságát érte kritika. Vajon miért? Valószínűleg azért, mert ezen a téren bizonytalanság van benne. Nem teljesen magabiztos, így aztán ha ezen a téren kritika éri, az érzékenyen érinti, fájdalmat okoz számára.

Mindig azon háborodunk fel és sértődünk meg, amiben mi magunk is bizonytalanok vagyunk önmagunkkal kapcsolatosan. Mikor nem vagyunk az adott téren kellően magabiztosak, kétségek vannak bennünk a rátermettségünkkel, meggyőződésünkkel kapcsolatban. Persze ezt nem tárjuk a világ elé, kifelé azt propagáljuk, hogy az adott területen rendben vagyunk, de a belső bizonytalanság dolgozik. Aztán mikor kívülről kritika ér, amikor megkérdőjeleznek bennünket azon a területen, akkor az felszínre hozza a fájdalmakat, kétségeket, így rosszul érezzük magunkat, dühösek és sértődöttek leszünk.

Alex aztán másnap feltett egy videót a facebook oldalára, ahol elmagyarázta, hogy amikor ő megnyerte a Dal című műsort és kijutott az Eurovízióra, akkor rengeteg kritikát kapott, hogy nem volt jogos a győzelme és hogy nem is jó zenész. Állítása szerint ezt azóta már feldolgozta magában és nem foglalkozik vele. De a sértődéséből és a plusz nyilatkozatából pont az látszik, hogy nincs ez még feldolgozva, van még vele munka. A saját munkásságát illetően bizonytalanság van benne, hiszen ha nem az lenne, akkor kinevette volna a többieket.

Gondolkodj el rajta, hogy mi az a helyzet vagy téma, amikor megsértődsz? Életed mely területe az, ahol, ha kritika ér, akkor fájdalmat élsz meg. Azon a területen dolgod van. Nagyon jó jelzője a sértődés a gyenge láncszemnek az életünkben. Egyfajta csengő, ami felhívja a figyelmedet, hogy hol kell figyelni, dolgozni és javítani.

Ezért ha legközelebb valaki beszól, és te megsértődsz, akkor gondold végig, hogy mi a valódi ok, ami miatt fájdalmat érzel, mert akkor ott kijavíthatod a dolgokat, megerősödhetsz és onnantól kezdve nem fog izgatni, ha valaki azon a téren kritizál. Hiszen mély meggyőződéssel tudni fogod, hogy nálad bizony minden rendben. Ezért ha kritika ér, légy hálás érte, mert e nélkül nem ismerted volna fel a javítanivalót és jobbá válhatsz általa.

Comments powered by CComment