cikkep

Történelmi áttekintés és a kínai filozófia

A kínai asztrológia első kézzelfogható bizonyítékai a Sárga Császár uralkodásának idejére (i.e. 2697 - 2597) vezethetők vissza. Nagy tudással rendelkező, bölcs vezető volt, aki letette a kínai civilizáció alapjait.

Az ősi Kínában a természettel sokkal nagyobb összhangban éltek az emberek, mint napjainkban. Az embert a természet részének tekintették, ez a szemléletmód tükröződik a kínai asztrológiában is. A jin - jang elmélet és az öt elem tana, olyan tanítások, amelyek szoros összefüggésben vannak a természettel, és az asztrológia megértéséhez is nélkülözhetetlenek.

 

A jin és a jang egymáshoz képest értelmezendő minőségek, egyik a másik nélkül nem létezik. Az élet minden területe elkülöníthető jin illetve jang típusú dolgokra, így az asztrológia területén is megjelenik ez felosztás.

A jin típusú személyiség befelé forduló, elméleti ember. Hajlamosabb a visszahúzódásra, fizikailag passzívabb illetve közelebb állhatnak hozzá a szellemi tevékenységek. A jang típusú személyiség nyitottabb a külvilág felé és gyakorlatiasabb. Ambiciózus és nem riad vissza a kezdeményezéstől sem. A valóságban mindenkiben vannak jin és jang minőségek, ezek aránya változó személyenként.

Az öt elem is fontos szerepet játszik a kínai asztrológia értelmezésében. A nyugati és a védikus asztrológiában négy elemmel (tűz, víz, föld, levegő) dolgoznak, a kínai rendszerben viszont öt elem található. Ezek a fa, a tűz, a föld, a fém és a víz.

Az öt elemnek van egy-egy jin és jang minősége, ebből alakultak ki az úgynevezett Mennyei Törzsek. Születésünk napját is jelöli egy Mennyei Törzs, személyiségünk szempontjából ez a legfontosabb kiindulási pont, más néven ez az önelemünk.

Az önelemünk jelentősége a kínai asztrológiában

A kínai asztrológia egyik előnye az, hogy természeti képekkel dolgozik, ennek köszönhetően a Mennyei Törzsek fizikai világban való megjelenése is könnyebben megérthető.

A fa elem megértéséhez képzelj el egy tölgyfát vagy egy falakon futó borostyánt. Mindkettőre jellemző a felfelé törekvés, a növekedés, a fejlődés iránti igény.

A Jang Fa emberek egy tölgyfához hasonlóan sok változáson és fejlődésen mennek át életük során. Képzelj el egy kis facsemetét, amelyből száz év múlva már egy hatalmas tölgyfa lesz, ez képeződik le a Jang Fa emberek életében is. Konokul törnek a céljaik irányába és lassan, de biztosan, nagy változásokon mennek keresztül.

A borostyán nem feltétlenül makacsul, egyenes vonalban halad a fejlődés útján, hasonlóan a Jin Fa emberekhez. A finomabb jin minőség hatására, ha a szükség úgy hozza, máshonnan közelít a céljai felé. Képes alkalmazkodni és kerülő utakat választani a siker elérése érdekében.

A tűz melegséget sugároz magából és hatással tud lenni a környezetére. A kínai asztrológiában a tűznek is van egy jang és egy jin minősége.

A Jang Tűz analógiája a Nap, amely körül kering a többi bolygó. Ezek a jellemzők áthatják a Jang Tűz emberek életét is. Gyorsan a középpontba tudnak kerülni, ha belépnek egy helyiségbe, szinte betöltik jelenlétükkel a teret.

Egy gyertyához hasonlíthatóak leginkább a Jin Tűz emberek, akik szintén melegséget sugároznak magukból, de ezt visszafogottabb formában teszik. Amikor viszont szükség van rájuk, hamar a segítségünkre sietnek. Áramszünet esetén, egy sötét szobában is jól tud jönni egy gyertya fénye.

A föld elem a stabilitás jelölője, képzelj el egy sziklás hegyet vagy egy szántóföldet. Amikor megállunk előttünk árad belőlük a nyugalom és a mozdulatlanság.

Egy sziklás hegyet leginkább, egy Jang Föld napon született személlyel lehet jellemezni. Nem a változások híve, sokkal inkább az állandóságra és a stabilitásra törekszik.

A Jin Földet a szántóföld szimbolizálja, az állandóság és a biztonság számára szintén elsődleges. E mellett befogadóak a Jin Föld napon született emberek, gondoljunk csak a földre, amely válogatás nélkül minden magot táplál.

A fémtárgyak keménységet és hűvösséget sugároznak magukból, de értékállóak is.

A Jang Fém ember is kemény arcot mutat a külvilág felé, nehéz a páncél mögötti valódi arcát meglátni. A lovag analógiájával jól leírható, hiszen bátor és harcos személyiségről van szó.

A fém lágyabb megnyilvánulása, a Jin Fém első benyomásra szintén hűvösnek tűnik. A jin minőség viszont elegánsabbá és finomabbá teszi őt a külvilág számára. A megmunkált gyémánt jellemzőit hordozza, hiszen szereti, ha felfigyelnek rá és csilloghat a világ előtt.

A víz sokféle anyaggal képes vegyülni és állandó mozgásban, körforgásban van. Ennek a körforgásnak része az óceán és az égbolton feltűnő felhők is.

A Jang Víz embert az óceánnal lehet a legjobban leírni. Az állandó mozgás mellett titokzatos is, hiszen a víztömeg mélye rejtélyes dolgokat takar. Szeret másokkal vegyülni, de a legmélyebb titkait nem tárja fel.

Egy felhő állandó változásban van, néha átsiklik felettünk némán, olykor viszont heves zivatarok és villámok kísérik az útját. A Jin Víz ember is egy felhőhöz hasonlóan, változékony és sokszor kiszámíthatatlan.

A Mennyei Törzsek mellett a Földi Ágak is építőelemei egy kínai asztrológiai képletnek. A Földi Ágak a különböző Mennyei Törzsek egy, kettő vagy három elemét rejtik. Ezek az állatövi jelek a kínai horoszkópban.

Születési évünk jelentősége a kínai asztrológiában

Miért nem esett eddig szó az állatövi jelekről, amelyek a születési éveket is meghatározzák?

A születésünk éve, a rólunk alkotott első benyomásról, a külvilág felé mutatott arcunkról mesél a kínai asztrológia értelmezésében. A személyiségünk esszenciáját, viszont nem az állatövi jelek definiálják.

1975 a Nyúl éve volt, de nyilvánvalóan vannak merőben más tulajdonságokkal rendelkezők, az 1975-ben születettek között. Ez a kijelentés is magyarázza, hogy a születési évünk állata, csak egy része az egésznek.

Egy kínai asztrológiai képlet összetett, hiszen jelentősége van az év mellett a hónapnak, a napnak és az órának is. Egy tényező viszont kiemelkedik a többi közül, ez pedig a születésünk napja vagy más néven az önelemünk. 

Ha kíváncsi vagy, hogy a fenti felsorolásból melyik illik rád, akkor kattints az alábbi linkre, töltsd ki a születési adataiddal és máris láthatod, hogy rád mely tulajdonságok jellemzőek. Bónuszként egy rövid mini videót is meghallgathatsz magadról. Ha pedig írásban is szeretnél egy rövid jellemzést rólad, akkor iratkozz fel itt jobb oldalt és igényeld a mini elemzésedet:

HOROSZKÓP KALKULÁTOR

Szerző: Orsolics Balázs

 

Comments powered by CComment