winter 1828780 19202020. december 6-án a Mikulás a zsákjában hozza a patkány hónap energiáit, véget vetve ezzel a disznó uralmának. Az érzékenység, a sértődékenység elillan, helyette megérkezik a külső stabilitás erős belső érzelmekkel. Kifordított ünnep előtt állunk, amikor az erős összetartozás érzését leginkább belül élhetjük csak meg és a hónap energiái ezt tükrözik, valójában segítik is. 

Az idei év nagyon leszűkíti az ünneplési lehetőségeinket. Minden olyan társas esemény, ami nem a szűk családdal történt eddig, most elmarad. Céges karácsonyi évzáró bulik, baráti összejövetelek, tágabb családi találkozók, mind-mind olyan események, amelyeket most kerülni kell. Tudom, hogy sokféle vélemény van a jelenlegi egészségügyi helyzettel kapcsolatban, de bárhogy is döntesz mindig tartsd tiszteletben a másik ember döntését és egészségét is. Nem baj, ha nem félsz a vírustól, sőt helyes! De amikor távol tartod magad egy társas eseménytől, azzal valójában nem magadat véded meg, hanem az összes többi résztvevőt tartod tiszteletben. Mindenkinek egyéni felelőssége mennyire vigyáz magára, de kollektív felelőssége, hogy mennyire vigyáz másokra! És ez az egyik legnezebb feladat az idei ünnepek alatt, hogy ha én nagyon szeretném is, lemondok valamiről azért, hogy a másikat biztosan védjem. 

Az idei év egy harcos év. Az ellenség elég hamar megérkezett képletesen szólva és van mire fordítanunk az egész évben rendelkezésre álló erős mentális és fizikai energiánkat is. De mit mutat a december? Az egész éves folyamatos harcot milyen eszközökkel vívhatjuk ebben a hónapban? 

Decemberben erősen megjelenik az önállóság, a bezárkózás és az egyedüllét igénye. Ebben a hónapban távolságtartóbbak vagyunk, szívesen csinálunk egyedül dolgokat, háttérbe szorítjuk a társasági énünket, kevesebbet szólunk és leginkább a belső világunkban létezünk. Ahogy kívül nő a sötétség napról napra, úgy indulunk egyre inkább befelé. Az adventi várakozásnak pontosan ez a jó megélése, amikor már nem kívül keressük az élményeket, hanem belül. Kiváló időszak arra, hogy felkészítsük a lelkünket az ünnep megszületésére. 

Évek óta írom, hogy maga az ünnep nem kívül van, hanem bennünk. Bármennyire is feldíszítheted a lakást, takaríthatsz, süthetsz, kiöltözhetsz, vehetsz drága ajándékokat, ha te belül nem éled át az ünnep örömét, akkor hiába a sok külcsín, a ráfordított energia és pénz, a karácsony elillan anélkül, hogy úgy igazán beköszönne hozzád. Most van lehetőséged mélyen magadba nézni, mert a külső energiák kicsit leredukálják a külvilág zaja iránti igényeket és így végre önmagaddal tudsz időt tölteni. Végre megadhatod a lehetőségét annak, hogy megszülessen benned igazán az ünnep.

Persze kicsit faramuci dolog az, hogy hiába adod meg a lehetőségét a belső fényesség megszületésének, ha aztán nem oszthatod meg úgy igazán másokkal. Hiszen az ünnep lényege az is, hogy együtt vagyunk és lelkileg összekapcsolódunk. Nagy feladat elé állít mindket az idei karácsony ebből a szempontból, mert meg kell találnunk a módját annak, hogy a szűk körben megélt ünnepből a tágabb környezetünk se maradjon ki. De szerencsére nem a középkorban vagyunk, nem kell füstjelekkel sem kommunikálnunk indián módjára, így a technikai lehetőségeinket kihasználva tehetjük teljesebbé az ünnepünket. A szeretet most mindenkiben erősen jelen van és most megtapasztalhatjuk annak téren kívüli megélését. Mert nincs semmilyen külső körülmény ami megakadályozhatja a szeretet áradását, ez csak rajtad múlik. 

De nézzük, hogy fizikai síkon a decemberi energiák hogyan lesznek a hasznunkra, hogy a szokásos karácsonyi hajtást a lehető legjobban viseljük. Erős makacsság, kitartás jellemez bennünket ebben a hónapban, bármibe belekezdünk, akkor azt végigcsináljuk, nem hagyjuk félbe, de nagyon tudunk ragaszkodni a saját elképzeléseinkhez megoldások terén. Ráadásul a bevált, megszokott módszereink kerülnek előtérbe, ezért ez a karácsony nem az újításokról szól, hanem inkább a szokásaink felé visz minket. Ez megnehezíti annak a jó megélését, hogy most biztosan máshogy kell csinálni mint az előző években, készülj fel arra, hogy rugalmatlanabbul tudsz ezekhez a külső változásokhoz idomulni. Kénytelen leszel, ezért ne állj ellen, próbáld elfogadni, hogy most muszáj másképp csinálni. Mint mondtam, ez az energia kicsit befelé figyelőssé tesz bennünket, ezért az elmaradó nagy társasági események annyira nem is fognak hiányozni. Az idei december az otthonülést, a bekuckózást és a szűk körben eltöltött ünnep igényét támogatja. A megérzéseink viszont nagyon jók lesznek, így kiválóan rá tudsz érezni, hogy kinek melyik ajándék lesz a legalkalmasabb. 

Összefoglalva: a december a távolmaradás belső igényével segíti a vírusok terjedésének fékezését. Ajánlott is csak szűk körben ünnepelni, de most jól is fog esni neked is, nincs is igényed a nagy társasági eseményekre. Helyette találkozhatsz önmagaddal végre és a belső saját ünnepeddel. Megtapasztalhatod, hogy a szeretet végtelen, nem korlátozható és akkor is árad, ha fizikailag nem mutathatod ki. Megtapasztalhatod, hogy az egyedüllét nem egyenlő a magánnyal és hogy az összetartozás nem csak egy fizikai térben tartózkodva élhető meg. A szeretet jelen van, veled van, akkor is, ha a másik nincs is ott. 

Kívánok neked nagyon boldog, mély szeretetben megélt ünnepeket, kívánom, hogy meg tudd valósítani a megszokott rituáléidat ebben a különleges helyzetben is, hogy aztán egy igazán gazdag ünnep emlékével tudj átlépni a 2021-es évbe! 

Szeretettel:

Piller Szilvi

Ha meghallgatnád a szóbeli kiegészítést, akkor kattints a podcast feliratra:

2020. DECEMBER PODCAST

Ha a videós kiegészítésre vagy kíváncsi, akkor azt nézd meg:

 

Comments powered by CComment